Historie in vogevlucht

Gröninger - opgericht 1947
Scheepvaart & Handelsonderneming 1947

In 1947 werd het bedrijf opgericht als Gröninger Scheepvaart- en Handelsonderneming. Sinds 2004 is de naam Gröninger Cleaning Systems. Ondanks deze respectabele leeftijd is Gröninger  nog steeds energiek, creatief en innovatief als het gaat om reinigingssystemen. De geschiedenis in vogelvlucht.

1947-1965

Gröninger - 1e Hogedrukreiniger 1963
1e Hogedrukreiniger 1963

Vader en zoon Gröninger richten het bedrijf op. In de beginperiode is de onderneming actief in de handel en verscheping van mineralen, ertsen, hoogovenslakken, etc. Het kantoor is gevestigd aan de Westersingel te Rotterdam.

Eind jaren 50 vindt een verschuiving van activiteiten plaats richting de techniek. Het bedrijf handelt in machines voor de betonindustrie en de landbouw, stoomgeneratoren, luchtverhitters en stoomstraalreinigers. Met Frank en Ralph Gröninger doet de derde generatie zijn intrede. Frank is verantwoordelijk voor de algemene management taken. Met Ralph heeft het bedrijf een man in huis met hart voor de techniek. Met hem starten de eerste technische ontwikkeldingen in eigen beheer. Het kantoor is inmiddels gevestigd aan het Hofplein te Rotterdam.

1965-1985

1e Gröninger tankreiniging Bos Dordrecht 1969
1e tankreiniging Bos Dordrecht 1969

De samenwerking met het Duitse Kärcher GmbH, destijds nog een relatief kleine en onbekende familieonderneming, komt van de grond. Ralph Gröninger loopt o.a. stage in de fabriek in Duitsland. Gröninger gaat zich vanaf dat moment concentreren op activiteiten die te maken hebben met reiniging. In 1973 verhuist het bedrijf naar het pand aan de Fokkerstraat te Schiedam.

Door de snelle groei en popularisering van de hogedrukreiniger besluit Kärcher GmbH een eigen verkoop- en distributiekantoor in de Benelux op te richten. Gröninger wordt de exclusieve dealer voor de regio Groot–Rijnmond. Kärcher Center Gröninger richt zich al spoedig uitsluitend op de B2B markt voor reinigingssystemen. Vanuit de toenemende vraag naar “maatwerk” reinigingsoplossingen ontstaat de afdeling Mainpro. Deze afdeling ontwikkelt klantspecifieke oplossingen voor gevarieerde reinigingsuitdagingen. Zo wordt Gröninger de pionier als het gaat om installaties voor tankautoreiniging (tankcleaning). Daarnaast levert het bedrijf stationaire reinigingssystemen, wasbogen, IBC / vaten reinigers en een reeks zeer gevarieerde speciale producten. Er worden talrijke systemen geleverd in de sectoren industrie (food, non-food en chemie), transport en logistiek,  milieudienstverlening en de scheepvaart / offshore.

1985-2004

1e Gröninger Cleanpack Weigand Sittensen 2001
1e Cleanpack Weigand Sittensen 2001

Een periode van sterke groei qua omzet en aantal medewerkers maar vooral ook een periode van verregaande professionalisering. Het werkgebied is vooral de Benelux met af en toe een project verder over de grens.

Gröninger ontwikkelt zich steeds meer tot een onderneming die in samenwerking met technische partnerbedrijven totaaloplossingen verzorgt. Ook de technische ontwikkeling bloeit. In 2001 wordt de eerste installatie op basis van een in eigen beheer ontwikkeld modulair bouwconcept afgeleverd. Het zogenaamde Cleanpack. De uitstekende reputatie als het gaat om “maatwerk” reinigingssystemen kent inmiddels geen grenzen meer. Er vinden steeds vaker internationale leveringen plaats, aanvankelijk vooral in Duitsland en Zwitserland.

2004-2010

Overdracht Gröninger 2004
Overdracht Gröninger 2004

Gezien hun leeftijd en omdat er geen natuurlijke opvolgers zijn besluiten Frank en Ralph Gröninger met het oog op de continuïteit het bedrijf in 2004 te verkopen. Na een zorgvuldig zoekproces wordt een geschikte partij gevonden, die het bedrijf onder eigen vlag en ook volledig zelfstandig wil voortzetten. In 2004 wordt de overname door de huidige directie, Henk Klein en Berthold Schaap, afgerond. De bedrijfsnaam wordt veranderd in Gröninger Cleaning Systems: een naam die de lading van de activiteiten van de onderneming beter dekt.

De nieuwe directie kiest als speerpunten continuïteit, internationale commerciële expansie en technische innovatie. En met succes. Zo worden o.a. piketpaaltjes gezet in de vorm van geleverde installaties in verschillende landen binnen Europa; van Zweden tot Italië en van Groot-Brittannië tot Turkije. Ook zien talloze nieuwe producten en systemen het levenslicht.

In het najaar van 2007 is het zestigjarig jubileum gevierd.

2010-heden

Gröninger - kantoor Azië geopend 2011
Kantoor Singapore geopend 2011
Gröninger - agent voor India 2013
Nieuwe agent voor India 2013

In 2011 wordt Gröninger Asia Pte. Ltd. geopend in Singapore. Vanuit deze locatie wordt o.l.v. Lindsey Wallace de markt in Zuidoost  Azië bediend met als resultaat projecten in o.a. China en Vietnam. Via het kantoor in Schiedam worden bovendien enkele grote opdrachten in het Midden-Oosten, Afrika en het Indiase subcontinent geboekt.

In 2013 scoort Gröninger het eerste project in Zuid-Amerika. Ook wordt besloten de afdeling Parts & Service op te richten en wordt Gröninger de select partner voor de regio Groot-Rijnmond voor het complete pakket reinigingsapparatuur van het Deense Nilfisk-ALTO

In september 2013 heeft Gröninger Cleaning Systems Fahrad K. Cooper van Amfico Agencies Pvt. Ltd.aangesteld als agent voor het Indiase subcontinent. Gröninger zette in 2011 de eerste schreden in India met leveringen aan Fourcee. De markt is veelbelovend. Met de aanstelling van Fahrad wordt de marktbewerking een extra stimulans gegeven.

2015-Verhuizing naar Rotterdam

Adres Gröninger Cleaning Systems: Overschieseweg 111 3044 EH Rotterdam Spaanse Polder, regio Rotterdam Rijnmond Nederland.
Nieuw Gröninger pand Rotterdam

Sinds 6 juli 2015 is de ontwerper en fabrikant van - hogedruk en lagedruk - reinigingssystemen en leverancier van professionele reinigingsapparatuur (o.a. Nilfisk, Dynajet en Kärcher) gevestigd in een hoogwaardig en modern bedrijfsgebouw op de Overschieseweg 111, 3044 EH te Rotterdam.

Het nieuwe pand is voor klanten en leveranciers strategisch gunstig gelegen in de Rotterdamse Spaanse Polder nabij de A20 en de A13. Het  is zeer goed met openbaar vervoer, fiets en (vracht)auto bereikbaar en er is ruime parkeergelegenheid. Het nieuwe pand is dubbel zo groot als het vorige en biedt veel extra showroom- en kantoorruimte. En nog belangrijker, het pand heeft een grotere, professioneel uitgeruste productiehal en een omvangrijk onderdelenmagazijn. Dit alles geeft onze dienstverlening een extra dimensie.

Team met toekomst

Gröninger / Nilfisk-ALTO select partner in 2013
Start samenwerking Nilfisk-ALTO 2013

In de loop der jaren zijn bedrijfsactiviteiten weliswaar veranderd maar de uitgangspunten betrouwbaarheid, service en kwaliteit staan tot op de dag van vandaag nog steeds hoog in het vaandel. Anno 2016 bestaat het team van Gröninger uit zo'n 40 uiterst gemotiveerde en deskundige medewerkers.